В уряді кажуть, що підвищення мита на брухт не суперечить Угоді про асоціацію

Четвер, 24 травня 2018, 13:16

В уряді стверджують, що підвищення Радою 17 травня експортного мита на брухт до 42 євро за тонну не суперечить Угоді про асоціацію України та ЄС.

Про це заявила Ольга Стефанишина, генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, повідомляє Бізнес-портал UAprom.

"Ні, не суперечить. В Угоді про Асоціацію України і ЄС є графік обнулення цього мита. Він розрахований на 8 років. З кожним роком ставка експортного мита на поставки українського металобрухту в ЄС буде знижуватися", - сказала вона.

За її словами, в 2018 році експортне мито на український металобрухт в ЄС скоротився до 7,5 EUR/тонну з 9,5 EUR/тонну.

Як зазначила Стефанишина, міжнародні договори, ратифіковані Верховною Радою, в тому числі і Угода про Асоціацію України і ЄС, мають вищу силу, ніж закон України. Тому на Митниці з експортерів металобрухту в країни Євросоюзу стягують мито, передбачену Угодою про Асоціацію.

Як повідомлялося, Верховна Рада підвищила ставку експортного мита на брухт чорних металів з 30 до 42 євро та продовжила дію мит на рік.

Нагадаємо, у червні минулого року Верховна Рада проголосувала за продовження на два роки дії збільшеного мита на експорт металобрухту. Утім через протест ЄС президент Петро Порошенко повернув законопроект у парламент з пропозицією продовжити дію мита не на два роки, а на рік.

Представництво ЄС в Україні виступило із закликом не продовжувати дію мит на експорт металобрухту, тому що цей крок порушить домовленість із ЄС щодо скасування цих мит.

В результаті парламент схвалив пропозиції президента і продовжив дію мит на рік. Президент підписав закон в серпні 2017 року.

У ЄС стверджують, що підвищення дії та розміру мит на металобрухт порушує "дух і букву" Угоди про асоціацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.