Рада підвищила мита на брухт всупереч Угоді про асоціацію з ЄС

Четвер, 17 травня 2018, 18:10

Верховна Рада підвищила ставку експортного мита на брухт чорних металів з 30 до 42 євро та продовжила дію мит на рік всупереч Угоді про асоціацію з ЄС.

Про це повідомляє Інтерфакс Україна.

Відповідний законопроект №8226 підтримали в цілому 248 депутатів.

Спочатку передбачалося продовжити дію мита ще на три роки - з нинішніх двох до п'яти років, однак за пропозицією голови податкового комітету Ніни Южаніної термін пролонгації було продовжено на рік - до 14 вересня 2019 року.

У пояснювальній записці до зареєстрованого на початку квітня цього року законопроекту зазначалося, що після підвищення вивізного мита з 10 євро за тонну до 30 євро за тонну протягом 2017 року спостерігалася тенденція збільшення заготівлі металобрухту в Україні на 7,8% порівняно з 2016 роком - до 3,79 млн тонн.

Це дало змогу зберегти позитивну динаміку постачань металобрухту на вітчизняні метпідприємства: минулого року вони зросли на 1,85% порівняно з попереднім роком - до 3,30 млн тонн, при цьому збільшилися обсяги виробництва.

Нагадаємо, у червні минулого року Верховна Рада проголосувала за продовження на два роки дії збільшеного мита на експорт металобрухту. Утім через протест ЄС президент Петро Порошенко повернув законопроект у парламент з пропозицією продовжити дію мита не на два роки, а на рік.

Представництво ЄС в Україні виступило із закликом не продовжувати дію мит на експорт металобрухту, тому що цей крок порушить домовленість із ЄС щодо скасування цих мит.

В результаті парламент схвалив пропозиції президента і продовжив дію мит на рік. Президент підписав закон в серпні 2017 року.

У ЄС стверджують, що підвищення дії та розміру мит на металобрухт порушує "дух і букву" Угоди про асоціацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.