Сербська поліція блокує дороги, щоб завадити мітингу ультраправих

фото
Неділя, 6 травня 2018, 14:51

Сербська поліція заблокувала всі дороги, що ведуть до села Хртковчі на північний захід від Белграда, щоб запобігти проведення мітингу засудженого за злочини проти людяності націоналіста Воїслава Шешеля.

Про це повідомляє Reuters.

Воїслав Шешель запланував мітинг у селі, щоб відзначити 26 років з моменту його виступу у цьому місці, який судді міжнародного суду визнали злочином проти людяності через "підбурювання до депортації та переслідування".

Сербська поліція заборонила проведення мітингу, який створює незручності для хорватської меншини в селі Хртковчі.

Більшість хорватського населення залишила село під час конфліктів 1990-х років. До розпаду колишньої Югославії на хорватів припадало 40 % населення місцевості порівняно з 10 % нині.

У неділю вранці поліція поставила дорожні блоки в сусідньому селі Ярак і не дозволила нікому проїхати до села Хртковчі.

 
фото Tanjug

Шешель і десятки його прихильників були зупинені на дорожньому блоці в Яраку. Вони вийшли з автобусів і махали сербськими прапорами.

"Ми хотіли провести мирний мітинг, а режим заборонив його без будь-якої причини", - заявив Шешель.

Коли він вже від’їжджав на місце події прибули прибічники Ліберально-демократичної партії з банером "Шешель – військовий злочинець". Це спричинило сутички між опонентами, одна людина отримала поранення.

Шешель заснував Сербську радикальну партію і був заступником прем'єр-міністра при Слободані Мілошевичі під час воєн, які супроводжували розпад Югославії на початку 1990-х років, коли загинуло понад 100 тисяч людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.