Саміт НАТО визнає євроатлантичні прагнення України - джерела

Середа, 11 липня 2018, 14:50

У рішенні саміту Північноатлантичного альянсу буде визнаний так званий "статус аспіранта", тобто той факт, що Україна прагне до повноцінного членства в НАТО.

Цю інформацію "Європейській правді" підтвердили два співрозмовники в Брюсселі, які спілкувалися на умовах анонімності.

"Саміт підтвердить, що Україна прагне до членства в НАТО, це є у рішенні Альянсу", - зауважив один зі співрозмовників. "Буде згадка про "аспіранта". Також саміт підтвердить, що рішення саміту 2008 року діє – Україна одного дня стане членом Альянсу", - додав інший дипломат.

В Альянсі пояснили, чому ця позиція не була заблокована Угорщиною.

"Річ у тім, що це не є формальним присвоєнням Україні нового статусу. Визнаючи, що ви є "аспірантом", Альянс не переходить у новий формат відносин з Києвом, а просто підтверджує прагнення України", - пояснив один з представників НАТО.

Водночас співрозмовники ЄП розходяться щодо того, коли буде оприлюднене рішення – в середу чи у четвер.

Варто зауважити, що на визнання за Україною "статусу аспіранта" розраховують також в МЗС.

У середу голова представництва України при НАТО Вадим Пристайко, розповідаючи про завдання України на саміті, заявив, що Альянс має вирішити, "яким чином ми просунулись на крок вперед у євроатлантичній інтеграції". На уточнююче запитання ЄвроПравди він підтвердив, що йдеться саме про визнання євроатлантичних прагнень Києва.

"Ми хочемо, щоби наш статус аспіранта був визнаний політично. Також ми очікуємо повторення термінології Бухарестського саміту НАТО – про те, що Україна має бути членом Альянсу", - пояснив він.

Читайте також: "Аспірант Альянсу: що означає та що змінює новий статус у відносинах Україна-НАТО".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.