Представництво ЄС критикує законопроекти щодо переробки відходів в Україні

Вівторок, 3 липня 2018, 16:48

Зареєстровані у Верховній раді законопроекти щодо політики в галузі переробки відходів в Україні не відповідають зобов'язанням за Угодою про асоціацію.

Про це йдеться у повідомленні представництва ЄС в Україні

"Політика в галузі переробки відходів в Україні повинна відповідати ієрархії відходів ЄС та зосереджуватись на запобіганні та повторному використанні відходів", - йдеться у коментарі.

"Проекти законів № 4835-д, що передбачає високі пільгові тарифи для спалювання відходів та №6602 – не відповідають зобов'язанням України за Угодою про асоціацію", - зазначили в представництві.

"Застосування відповідного "зеленого" тарифу до електроенергії, що виробляється з побутових відходів, має зробити термін окупності підприємств з виробництва енергії з побутових відходів прийнятним для інвесторів, що в свою чергу сприятиме подоланню енергозалежності від імпортних енергоносіїв та вирішить питання зменшення кількості відходів, які будуть захоронюватися на полігонах", - йдеться у пояснювальній записці.

Також передбачається, що перероблення побутових відходів виводиться з-під державного регулювання й заміняється на утилізацію, а ціни на цю складову поводження з побутовими відходами пропонується регулювати ринку на договірних засадах (вільні ціни).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.