Рада Європи пропонує експертизу для проведення нових виборів у Кишиневі

Середа, 4 липня 2018, 10:19

Рада Європи запропонувала владі Молдови і опозиції організувати нові вибори мера Кишинева після скасування судом результатів попереднього голосування.

Про це виданню Unimedia розповів прес-секретар Генерального секретаря Ради Європи Деніел Хольтген.

"Ми запропонували вихід із глухого кута, нашу експертизу з юридичної і конституційної точки зору. Це було запропоновано в контексті того, що нові вибори все одно будуть організовані - рано чи пізно", - заявив Хольтген про пропозицію, висловлену прем'єр-міністру Павлу Філіпу.

Таку ж пропозицію Рада Європи зробила представникам опозиції, зокрема Андрію Нестасе, який переміг на скасованих виборах. Однак опозиціонери, за словами Хольтгена, кращим шляхом вважають звернутися до Верховного суду для перегляду рішення.

"Здається, що в обох випадках наша пропозиція приїхати з експертизою, яка залишається в силі, не приймається. Наша пропозиція залишається, але у них інші плани. Ми готові приїхати з експертизою, щоб могли бути організовані нові вибори. Однак, як ми зрозуміли, ні прем'єр-міністр, ні Нестасе не хочуть цього", - сказав Хольтген.

Нагадаємо, 19 червня суд Кишинева визнав недійсними результати виборів мера молдовської столиці.

21 червня судді Апеляційної палати залишили в силі це рішення і відхилили скаргу Нестасе. Після цього ЄС виступив із закликом поважати волю виборців.

Пізно ввечері 25 червня Вища судова палата залишила в силі рішення нижчих інстанцій, а ЄС повторно закликав Молдову поважати результати виборів мера Кишинева.

ЄС також відклав виплату 100 млн євро допомоги Молдові через скасовані вибори.