ЄС повторно закликав поважати результати виборів мера Кишинева

Середа, 27 червня 2018, 11:31

ЄС повторно закликав Молдову поважати результати виборів мера Кишинева, на яких перемогу здобув опозиційний кандидат Андрій Нестасе.

Про це ідеться у заяві єврокомісара Йоганнеса Гана та верховної представниці ЄС з зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні у відповідь на остаточне скасування результатів виборів Вищою судовою палатою 25 червня.

У заяві наголошується, що непрозоре анулювання виборів усуває з посади демократично обраного мера Андрія Нестасе, який отримав явну більшість на голосуванні 3 червня.

"Це рішення підриває довіру молдовського народу до державних установ. Слід зазначити, що жоден з учасників виборчого процесу не зажадав анулювання виборів", - заявляють Ган та Могеріні.

У ЄС нагадують, що повага до демократичних цінностей і верховенства закону лежить в основі відносин ЄС з Молдовою, про що свідчить Угода про асоціацію.

"Європейський Союз очікує, що молдовська влада гарантує незалежність судової влади відповідно до її міжнародних зобов'язань як одного з ключових принципів верховенства права, найважливішого елемента демократії і тривалих очікувань громадян Молдови.

З цією метою ми очікуємо, що молдовська влада вживе відповідних заходів для забезпечення дотримання результатів виборів мера Кишинева, які відображають волю виборців та є визнаними національними і міжнародними спостерігачами", - наголошується у заяві.

Нагадаємо, 19 червня суд Кишинева визнав результати виборів мера молдовської столиці недійсними.

21 червня судді Апеляційної палати залишили в силі це рішення і відхилили скаргу обраного мера Андрія Нестасе. Після цього ЄС виступив із закликом поважати волю виборців.

Пізно ввечері 25 червня Вища судова палата залишила в силі рішення нижчих інстанцій.

Опозиція вже провела кілька протестів біля будівлі кишинівської мерії. Наймасштабніша акція відбулася в Кишиневі 24 червня, частина протестувальників залишилася ночувати біля стін парламенту, чекаючи засідання ВСП. Протести продовжилися і 26 червня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.