Напад на посольство США в Анкарі: підозрюваний пояснив свої дії "заявами Трампа"

Середа, 22 серпня 2018, 16:01

Підозрюваний у справі про напад на посольство США в Анкарі заявив поліції, що зробив це, бо був розсерджений через заяви американського президента Дональда Трампа на адресу Туреччини і падіння курсу турецької ліри.

Про це пише RFE/RL.

39-річного Ахмета Челіктена затримали разом із 38-річним Османом Ґундасом у зв’язку з обстрілом охоронного посту біля посольства 20 серпня. Під час інциденту ніхто не постраждав.

Офіційний представник президента Туреччини назвав стрілянину спробою спровокувати хаос.

Котирування турецької грошової валюти ліри впали до рекордно низького рівня після того, як США 1 серпня ввели санкції стосовно двох турецьких міністрів у справі американського пастора Ендрю Брансона, обвинуваченого в підтримці тероризму в Туреччині. Ердоган заявив, що Анкара заморозить активи двох міністрів США у відповідь.

10 серпня Трамп заявив про підвищення мит на турецькі сталь та алюміній з 25 до 50 відсотків. Турецька ліра втратила 20% своєї вартості проти долара після цього рішення.

"Турецька ліра стрімко падає відносно нашого дуже сильного долара!" - заявив тоді Трамп у Twitter.

За цей рік турецька ліра вже втратила 40% своєї вартості, здебільшого через хвилювання про розширення президентського впливу на економіку та конфлікт зі Сполученими Штатами.

"Не забувайте, якщо у них є їхні долари, у нас є наші люди, наш бог", - заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і закликав громадян обмінювати долари і євро на національну валюту.

Туреччина у відповідь підвищила мита на авто, алкоголь і тютюн із США. Ердоган також заявив, що Анкара розпочне бойкот американської електронної продукції.

Ердоган вимагає видачі релігійного діяча Фетхуллаха Ґюлена, якого Анкара звинувачує в невдалій спробі перевороту в 2016 році. Ґюлен, який живе у США, звинувачення на свою адресу відкидає.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.