Ердоган відкинув тривогу навколо обвалу ліри: у нас є наш бог

П'ятниця, 10 серпня 2018, 14:11

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відкинув побоювання з приводу падіння ліри, закликавши турків "не турбуватися", після того як валюта досягла рекордних мінімумів в останні тижні на тлі поглиблення розколу зі Сполученими Штатами.

Про це пише Reuters.

У п'ятницю, 10 серпня, турецька валюта досягла нового рекордного мінімуму, опустившись до 6 лір за долар США після того, як турецька делегація повернулася з переговорів у Вашингтоні в четвер без видимих рішень кризи.

Виступаючи перед прихильниками, Ердоган спростував побоювання з приводу валюти і заявив про кампанії проти Туреччини.

"Проводяться різні акції. Не звертайте увагу", - сказав Ердоган.

"Не забувайте, якщо у них є їхні долари, у нас є наші люди, наш бог. Ми докладаємо всіх зусиль. Подивіться, якими ми були 16 років тому, і подивіться на нас зараз", - сказав він.

Недавнє падіння ліри було викликане стурбованістю інвесторів з приводу впливу Ердогана на грошово-кредитну політику в умовах нового потужного президентства і триваючого скандалу зі Сполученими Штатами.

Ердоган, самозваний "ворог процентних ставок", хоче, щоб банки надавали дешеві кредити для стимулювання зростання, але інвестори побоюються, що економіка "перегрівається", що може призвести "жорсткої посадки".

Вони також стурбовані здатністю Центрального банку стримувати стійку двозначну інфляцію, при цьому президент неодноразово закликав до зниження ставок.

Раніше США ввели митні тарифи на турецьку сталь і алюміній, через що Туреччина запровадила мита на товари з США на суму $1,8 млрд.

Котирування турецької грошової валюти ліри впали до рекордно низького рівня після того, як США 1 серпня ввели санкції стосовно двох міністрів Ердогана у справі американського пастора, обвинуваченого в підтримці тероризму в Туреччині. Ердоган заявив, що Анкара заморозить активи двох міністрів США у відповідь.

Адміністрація президента США Дональда Трампа також має намір переглянути умови участі Туреччини у американській програмі пільгового імпорту товарів з країн, що розвиваються.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: