Трамп оголосив про подвоєння мит на турецькі метали: ліра стрімко сповзає вниз

П'ятниця, 10 серпня 2018, 16:15

Президент США Дональд Трамп оголосив про подвоєння тарифів на турецьку сталь і алюміній на тлі погіршення дипломатичної сварки з Анкарою, спричинивши подальше падіння ліри.

"Щойно я дозволив подвоєння тарифів на сталь і алюміній щодо Туреччини, як її валюта, турецька ліра, стрімко падає відносно нашого дуже сильного долара! (мита на) Алюміній тепер будуть 20%, на сталь - 50%. Наші відносини з Туреччиною зараз не дуже добрі!" - написав Трамп у Twitter.

Раніше США запровадии обмежувальні мита на турецьку сталь і алюміній, через що Туреччина у відповідь запровадила мита на товари з США із обсягом торгівлі на суму $1,8 млрд.

Котирування турецької грошової валюти ліри впали до рекордно низького рівня після того, як США 1 серпня ввели санкції стосовно двох турецьких міністрів у справі американського пастора, обвинуваченого в підтримці тероризму в Туреччині. Ердоган заявив, що Анкара заморозить активи двох міністрів США у відповідь.

Адміністрація Трампа переглядає умови участі Туреччини у американській програмі пільгового імпорту товарів з країн, що розвиваються.

У п'ятницю, 10 серпня, турецька валюта досягла нового рекордного мінімуму, опустившись до 6,3 ліри за долар США після того, як турецька делегація повернулася з переговорів у Вашингтоні в четвер без видимих рішень кризи.

"Не забувайте, якщо у них є їхні долари, у нас є наші люди, наш бог", - заявив Ердоган, закликавши турків "не турбуватися" через падіння валюти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.