Україна і ЄС погодили умови отримання першого траншу макрофіну – постпред

Понеділок, 27 серпня 2018, 19:30

Угода про надання Україні першого траншу нової макрофінансової допомоги Європейського Союзу, загальний обсяг якої складає 1 млрд євро, буде підписана найближчим часом. 

Про це заявив представник України при ЄС Микола Точицький, передає УНІАН.

За його словами, сторони досягли прогресу щодо погодження умов виділення Україні першого траншу.

"Прогрес є. Умови є. Я на жаль, не можу вам їх розкрити до того часу, як не буде підписана угода. Підписана вона буде найближчим часом", - заявив Точицький. 

Наприкінці червня Євросоюз остаточно затвердив 1 мільярд євро макрофінансової допомоги для України, яку буде спрямовано на покриття фінансових потреб України та підтримку економічної стабілізації і програми структурних реформ.

Далі Європейська комісія, консультуючись із Радою ЄС, підготує меморандум про надання допомоги, у якому будуть визначені умови її виділення. Меморандум потребує ратифікації українського парламенту.

Віце-прем’єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе раніше повідомила, що Україна може очікувати на виділення першого траншу (500 млн євро) макрофінансової допомоги від Євросоюзу після досягнення домовленостей з МВФ.

Україна з 2014 року отримувала фінансування в рамках програм ЄС про виділення макрофінансової допомоги. У 2014 році першою програмою було передбачено виділення 1,6 млрд євро допомоги, другою в 2015 році - 1,8 млрд євро. Сумарно Україна змогла отримати лише 2,81 млрд євро, оскільки решта 600 млн євро так і не були надані в зв'язку з неготовністю української влади скасувати заборону на експорт лісу-кругляка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.