Франція нагадала Росії про загрозу терористів і назвала ціль Москви у Сирії

Понеділок, 3 вересня 2018, 09:10

Росія зацікавлена у політичному рішенні в Сирії, оскільки вона не хоче "застрягнути" у країні, як у Афганістані.

Про це заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан у інтерв'ю InterFrance.

Говорячи про підготовку Росією антитерористичної операції в регіоні Ідліб, контрольованому джихадистами, повстанцями та турецькими силами, міністр сказав: "Слід уникати гуманітарної драми, яка у всякому разі завдасть шкоди репутації Росії та Туреччини".

Він зазначив, що Франція веде переговори з Росією, Туреччиною та Іраном з метою змусити їх чинити тиск на президента Башара Асада.

Відповідаючи на питання про можливі наслідки загострення для Франції та зростаючу небезпеку нападів у Європі, Жан-Ів Ле Дріан сказав: "Можливо, і не в Європі. Є у терористичних групах, і Росія це знає, багато членів з Центральної Азії".

Раніше Москва у листі Вашингтону попросила підтримки у відбудові Сирії, адже сирійському режиму не вистачає обладнання, палива, інших матеріалів і засобів, необхідних для відновлення країни.

Натиск Москви відбувається після того, як сили Асада, підтримувані російськими винищувачами, повернули контроль над більшою частиною південно-західної Сирії, регіону, який був одним з останніх повстанських осередків.

Росія розгорнула широкомасштабну кампанію із залучення західних країн в гуманітарну діяльність на контрольованих урядом територіях Сирії, прагнучи переконати решту світу в потребі встановлення нормальних повоєнних відносин з президентом Асадом. Франція нещодавно долучилася до спільної з росіянами поставки гуманітарної допомоги для Сирії.

Президент Франції Еммануель Макрон виступає проти того, щоб президент Сирії Башар Асад залишався при владі після завершення багаторічних бойових дій в країні.

В результаті конфлікту в Сирії загинули понад 300 тисяч осіб і ще 5,6 мільйона сирійців змушені були тікати в сусідні країни і Європу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.