Меркель відреагувала на заяву Москви про наступ у Сирії

П'ятниця, 31 серпня 2018, 15:47

Канцлер Німеччини Ангела Меркель сподівається, що Кремль використає свій вплив на сирійський режим, щоб запобігти гуманітарній катастрофі в утримуваному повстанцями і джихадистами північному регіоні Ідліб.

Про це заявила в п'ятницю прес-секретар уряду, пише Reuters.

Меркель говорила про це нещодавно як з президентом США Дональдом Трампом, так і з президентом Росії Владіміром Путіним. Уряд Німеччини зі зростаючою стурбованістю стежить за розвитком подій у регіоні.

"Ми очікуємо, що Росія повинна запобігти ескалації ситуації сирійським урядом і тим самим запобігти гуманітарній катастрофі", - заявила прес-секретар Меркель Ульріке Деммер на прес-конференції.

Вона заявила про необхідність надання гуманітарним організаціям безперешкодного доступу до постраждалого цивільного населення.

Міністр закордонних справ Сирії Валід Аль-Муалем заявив, що урядові війська "пройдуть весь шлях" в запланованому наступі в Ідлібі, останньому великому осередку повстанців в Сирії, і що основними цілями Дамаска є ісламістські бойовики "Ан-Нусра".

Але він заявив, що Сирія не буде застосовувати хімічну зброю і що нібито нею не володіє. Сирія постарається уникнути загибелі цивільних осіб, додав Муалем.

Росія, тим часом, заявила, що почне великі військово-морські навчання в Середземному морі в суботу. Цей крок, схоже, спрямований на стримування західних сил від нанесення ударів по сирійським урядовим силам. У Міноборони РФ заявляють, що США в цей час нарощують на Близькому Сході угруповання носіїв крилатих ракет.

Організація Об'єднаних Націй закликала Росію, Іран і Туреччину відкласти битву, яка може зачепити мільйони цивільних осіб, закликавши до створення гуманітарних коридорів для евакуації цивільних осіб.

Путін візьме участь у тристоронньому саміті в Тегерані 7 вересня з лідерами Туреччини та Ірану, повідомив його прес-секретар Дмітрій Пєсков.

 

Ідліб, притулок для цивільних осіб і повстанців, які мігрували з інших районів Сирії, а також потужних джихадистських сил, був вражений хвилею повітряних ударів і обстрілів цього місяця, в можливій прелюдії до повномасштабного урядового наступу. США застерегли від будь-якого застосування там хімічної або біологічної зброї і пообіцяли "рішучу відповідь" у разі атаки в Ідлібі. Туреччина, яка встановила військові пости в Ідлібі, закликала Москву відмовитися від нових масових бомбардувань у регіоні.

Однак напередодні міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров заявив, що Росія і Туреччина домовилися про підготовку операції проти терористів угруповання "Фронт ан-Нусра" у Ідлібі за участю сил режиму президента Башара Асада. Водночас Лавров закликав Захід не протистояти "антитерористичній операції".

Росія виступає за відмежування сирійської опозиції від терористів в Ідлібі при одночасному проведенні операції проти "Фронт ан-Нусра".

У квітні адміністрація Трампа зібрала коаліцію американських, французьких і британських сил для атаки на об'єкти сирійського уряду, пов'язані з виробництвом хімічної зброї, після атаки отруйним газом загинули десятки людей у районі Дума. Дамаск, підтримуваний Москвою, заперечує застосування такої зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.