У США схвалили законопроект про санкції за кіберзлочини

Четвер, 6 вересня 2018, 07:50

Палата представників конгресу США одноголосно прийняла законопроект "Про кіберстримування і реагування" на кіберзагрози, згідно з яким Вашингтон повинен буде вводити санкції щодо осіб, організацій та іноземних держав за кіберзлочини проти США.

Про це йдеться  в повідомленні комітету палати у закордонних справах. Текст документу опублікyвали на сайті Конгресу.

Такий крок покликаний захистити американські вибори і найважливіші об'єкти інфраструктури країни від "спонсорованої іноземними державами умисної кіберактивності" і створить основу для стримування і реагування на майбутні кібератаки проти Сполучених Штатів.

Американське керівництво неодноразово заявляло, що Росія, Китай, Іран і Північна Корея є найбільшими кіберзагрозами для Сполучених Штатів.

У законопроекті йдеться про атаки вірусу WannaCry і шкідливого ПО NotPetya. Останню атаку, як зазначається в документі, "провела Росія". Вона, за оцінкою американських законодавців, стала найбільш руйнівною кібероперацією в історії і "завдала збитків на мільярди доларів Україні, Європі, Азії та Америці".

Законопроект у разі його повного прийняття вимагатиме від президента США визначати "Ризикованих виконавців кіберзагроз". Під це визначення може потрапити "будь-яка іноземна фізична особа або організація, відповідальні за спонсоровану іншою державою кіберактивність, яка представляє значну загрозу нацбезпеці, зовнішній політиці, економіці та фінансовій стабільності США".

Стосовно цих суб'єктів американського лідера законопроект також зобов'яже вводити певні санкції. Обмеження при цьому, згідно з документом, можуть залежати від скасування США надання якій-небудь країні гуманітарної допомоги і заборони на експорт та імпорт товарів і послуг до заборони видачі віз і в'їзду на територію США, а також обмежень при продовженні страхування кредитів.

Також ініціатива передбачає, що президент може відмовити у накладенні санкцій у кожному конкретному випадку на строк не більше одного року. Зовсім відмовитися від обмежень американський лідер зможе тільки коли надасть у відповідні комітети конгресу США письмові підтвердження про те, що рішення не вводити санкції у цьому випадку може мати важливе значення для економічних чи національних інтересів Сполучених Штатів, або ж така відмова стане "важливою гуманітарною метою".

Тепер прийнятий палатою представників законопроект буде переданий на затвердження Сенату. У разі затвердження його має підписати президент.

Як відомо, США вже заблокували власності окремих росіян та російських компаній, причетних до зловмисної кіберактивності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.