Столтенберг і Туск: політики у Скоп’є не повинні втратити історичну можливість

Понеділок, 1 жовтня 2018, 19:20

Генсек НАТО Єнс Столтенберг та президент Європейської ради Дональд Туск заявили, що від найближчих рішень македонських політиків залежатиме, чи не втратить їхня країна історичну можливість приєднатися до європейської і євроатлантичної спільноти.

Про це йдеться у спільній заяві  генсека НАТО і президента Євроради.

У заяві наголошується, що угода про зміну назви Македонії створила історичну можливість для неї приєднатися до ЄС і НАТО на правах рівноправного члена.

"Рух вперед тепер залежить від політиків у Скоп’є. Рішення, які вони приймуть у найближчі дні і тижні визначать долю їхньої країни і народу на багато поколінь вперед. Ми заохочуємо їх скористатися історичною можливістю" - заявили Столтенберг і Туск.

Як повідомлялося, референдум про зміну назви Македонії визнали таким, що не відбувся, через низьку явку виборців.

За офіційними даними Державної виборчої комісії після опрацювання 100% бюлетенів, явка на референдумі склала 36,91%, тоді як законодавство вимагає участі більше 50% виборців.

Зміну назви країни на Північну Македонію підтримали 91,46% громадян, які взяли участь в голосуванні. Проти виступили 5,65%.

Докладніше читайте у статті "ЄвроПравди": "І нехай НАТО почекає: як у Македонії зірвали референдум, що мав розблокувати євроінтеграцію".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.