В уряді Греції прокоментували результати референдуму в Македонії

Понеділок, 1 жовтня 2018, 15:31

Уряд Греції вітає високий відсоток тих, хто проголосував на референдумі за перейменування Македонії, однак стурбований низькою явкою.

Про це заявив речник уряду Греції Дімітріс Цанакопулос, повідомляє Ekathimerini.

Називаючи результат референдуму "позитивним наслідком ратифікації і імплементації підписаної у Преспі угоди", Цанакопулос зазначив, що уряд Греції непокоїть скептичне сприйняття цієї угоди більшістю громадян Македонії.

"Як результат, відповідальність зараз лежить на парламенту Македонії і ми сподіваємося, що ініціатива прем’єра Заєва щодо конституційної реформи принесе плоди", - сказав він.

За його словами, грецький уряд і надалі буде просувати ідею імплементації угоди. Він наголосив, що для Греції важливо не те, щоб македонська сторона вклалася в дедлайни щодо перейменування країни, а щоб конституційні зміни були проведені.

На референдумі у Македонії понад 90% громадян, які прийшли на дільниці, підтримали зміну назви країни на Республіка Північна Македонія. Однак, явка на референдумі була дуже низька – близько 37%.

Для визнання референдуму таким, що відбувся, в ньому повинні були взяти участь понад 50 відсотків виборців.

Референдум має консультативний характер, і остаточне рішення про перейменування Македонії буде прийматися в парламенті країни.

Нагадаємо, на голосування було винесено наступне запитання: "Чи виступаєте ви за членство в Євросоюзі і НАТО, приймаючи угоду між Республікою Македонією та Грецькою Республікою?".

У рамках підписаної угоди з Грецією Македонія погодилася змінити свою назву на Республіку Північна Македонія, в той час як Греція погодилася зняти своє давнє вето щодо інтеграції Македонії в НАТО і ЄС.

Греків не влаштовує назва Республіка Македонія, оскільки, вона відповідає назві грецької області Македонія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: