Рада підтримала зміну Конституції щодо НАТО і ЄС: розподіл голосів

Четвер, 22 листопада 2018, 18:09

Український парламент схвалив у першому читанні законопроект про внесення змін до Конституції, який закріплює прагнення України до повноцінного членства в Євросоюзі та НАТО.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Законопроект був поставлений на голосування після отримання схвального висновку Конституційного суду (за даними, оголошеними у ВР, його підтримали 14 з 18 суддів КС). У четвер відбулися також дебати у парламенті, під час яких представники БПП, "Народного фронту" та "Батьківщини" заявили про беззастережну підтримку цього законопроекту. Ще кілька фракцій запропонували переглянути ці зміни, додавши до них також прямий дозвіл на розміщення в Україні військового контингенту держав-членів Альянсу.

У підсумку за схвалення змін до Конституції у редакції, запропонованій Порошенком, проголосували 311 депутатів, проти - 21, інші утрималися, не голосували або були відсутні.

За його підтримку проголосувало 124 членів БПП (всього у фракції 135 депутатів), 73 – з "Народного фронту" (всього 81), 17 - з "Самопомочі" (25), 19 - з Радикальної партії (21), 18 - з "Батьківщини" (20), 14 - з "Волі народу" (19), 13 - з "Відродження" (24) та 33 з 57 позафракційних.

Опоблок не дав жодного голосу.

Для остаточного внесення змін до Конституції цей законопроект має бути схвалений 300 голосами на наступній сесії парламенту.

Детальніше про зміст запропонованих змін читайте у статті "Що насправді змінять євроатлантичні норми у Конституції".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.