Саміт ЄС: перегляду угоди щодо Brexit не буде

П'ятниця, 14 грудня 2018, 08:09

Лідери 27 країн ЄС на спеціальному засіданні Європейської Ради у четвер підтвердили прихильність угоді щодо Brexit і заявили, що не мають наміру її переглядати.

Про це йдеться у висновках саміту, оприлюднених після засідання.

"Союз виступає за цю угоду і має намір продовжувати її ратифікацію. Він не відкритий для повторних переговорів", - йдеться у повідомленні.

Засідання лідерів тривало до пізньої ночі, а висновки були оприлюднені вже після опівночі.

Європейська Рада підкреслила, що захисний механізм щодо кордону з Північною Ірландією був призначений в якості страховки, щоб запобігти жорсткому кордону на острові Ірландія та забезпечити цілісність єдиного ринку.

"Якщо цей механізм буде введений в дії, він буде застосовуватися тимчасово, якщо і доки він не буде замінений наступною угодою, яка гарантує уникнення жорсткого кордону", - сказали лідери ЄС.

Зазначається, що на зустрічі також обговорили готовність країн ЄС до сценарію без угоди з Британією.

Питання кордону між Північною Ірландією та Республікою Ірландія було одним з трьох найважливіших у переговорах разом з британським фінансовим внеском до ЄС та правами громадян Євросоюзу у Британії.

Для того щоб зберегти прозорий кордон, ЄС запропонував "захисну угоду", що називається Протоколом Північної Ірландії. Вона набуде чинності лише в тому випадку, якщо не буде інших рішень, і передбачає збереження в Північній Ірландії низки правил ЄС, щоб уникнути необхідності перевірок на кордоні.

Частина британських депутатів вважають такий план посяганням ЄС на британський суверенітет.

Нагадаємо, Консервативна партія у середу провела голосування за недовіру Терезі Мей, але депутати не набрали необхідної кількості голосів, щоб усунути її з посади лідера партії та глави уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: