Прем’єр Британії не очікує "негайного прориву" від саміту ЄС щодо Brexit

Четвер, 13 грудня 2018, 14:49

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей не очікує негайного результату від сьогоднішніх переговорів з лідерами ЄС щодо угоди про Brexit та можливості внесення змін до неї.

Про це вона заявила перед початком саміту у Брюсселі.

"Ми маємо довести цю угоду до кінця, тому що я впевнена, що вона в інтересах всіх сторін. Але я також розумію стурбованість Палати громад, і про це я говоритиму з європейськими колегами сьогодні. Я не очікую негайного прориву, але сподіваюся, що ми якнайшвидше зможемо почати працювати над цими питаннями", - сказала Мей.

Вона також підтвердила свою вчорашню заяву про те, що не буде очолювати Консервативну партію на загальних виборах 2022 року.

"Я вважаю правильним, якщо партія піде на вибори з новим лідером", - додала Мей.

Як відомо, переговори з Брюсселем будуть зосереджені на питанні ірландського кордону, яке, за словами Мей, спричинило "глибоку стурбованість серед депутатів".

Прем'єр-міністр Британії раніше заявляла, що вона потребує "подальших запевнень" щодо кордону Північної Ірландії, щоб отримати підтримку від депутатів.

Питання кордону між Північною Ірландією та Республікою Ірландія було одним з трьох найважливіших у переговорах разом з британським фінансовим внеском до ЄС та правами громадян Євросоюзу у Британії.

Для того щоб зберегти прозорий кордон, ЄС запропонував "захисну угоду", що називається Протоколом Північної Ірландії. Вона набуде чинності лише в тому випадку, якщо не буде інших рішень, і передбачає збереження в Північній Ірландії низки правил ЄС, щоб уникнути необхідності перевірок на кордоні.

Частина британських депутатів вважають такий план посяганням ЄС на британський суверенітет.

Нагадаємо, Консервативна партія у середу провела голосування за недовіру Терезі Мей, але депутати не набрали необхідної кількості голосів, щоб усунути її з посади лідера партії та глави уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.