Страсбурзький суд 86 разів за рік визнав порушення Україною конвенції з прав людини

Четвер, 24 січня 2019, 11:33

Протягом 2018 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс 86 рішень, у яких визнається порушення Україною принаймні однієї статті Європейської конвенції з прав людини.

Про це повідомив голова Суду Гвідо Раймонді на прес-конференції у Страсбурзі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

За цим показником Україна посіла третє місце серед держав-членів Ради Європи. Найчастіше визнавалися порушення з боку Росії (238 рішень Суду) та Туреччини (140 рішень). Варто зауважити, що частина цих рішень стосувалися одночасно кількох подібних скарг.

Серед юридично визнаних порушень з боку України найчастіше йшлося про порушення "права на свободу та безпеку" (45 рішень). Це стосується, зокрема, незаконних затримань громадян. На другому місці (41 рішення) – невиправдано довгі судове провадження. На третьому місці (37 рішень) серед порушень, за якими були винесені рішення у 2018 році – неможливість отримати ефективний правовий захист у національних судах. У частині рішень ЄСПЛ констатував порушення відразу кількох статей Конвенції.

У 5 справах, що дійшли до фінального рішення, порушень з Боку України не було знайдено.

Варто зауважити, що через тривалість розгляду у ЄСПЛ зараз переважно виносяться рішення щодо порушень, які мали місце ще до Революції гідності.

Раніше повідомлялося, що Україна увійшла до першої трійки за кількістю скарг проти неї у ЄСПЛ. Загалом у Суді зареєстровано 7267 скарг проти України. Це означає, що скарги, пов'язані з російською агресією, складають близько 60% всього масиву "українських" скарг.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: