РФ стане другою Північною Кореєю, якщо не виконає рішення ЄСПЛ по Криму – Мін'юст

Середа, 19 грудня 2018, 11:33

Відмова Росії виконати майбутнє рішення Європейського суду з прав людини за скаргою України щодо Криму матиме значні політичні та економічні наслідки для Москви.

Про це заявив заступник міністра юстиції Іван Ліщина в інтерв’ю "Європейській правді".

"Це рішення висітиме над ними, як дамоклів меч, доки Росія існує як держава. А крім того, це рішення є дуже важливим, щоби офіційно довести факт окупації, підтвердити контроль Росії над Кримом, починаючи ще з лютого 2014 року", - сказав Ліщина.

Він визнає, що в нинішній політичній ситуації Росія навряд чи захоче виконати рішення ЄСПЛ, але навіть якщо вони вийдуть з Ради Європи – це не зніме питання щодо невиконання.

"Рішення ЄСПЛ підтвердить, що там були не "народні гуляння", а цілеспрямована політика Росії…Це буде юридично встановлений факт, від якого вже не відійти", - сказав він.

Ліщина зазначив, що в рамках виконання рішення ЄСПЛ не можна, наприклад, заарештовувати російське майно за кордоном, але воно має значення для інвестиційного клімату в країні.

"І даю 100%, що колись у майбутньому виконання рішень міжнародних судів буде однією з умов для зняття з Росії санкцій. Теоретично Росія може стати другою Північною Кореєю – в такому разі у нас дійсно буде досить мало шляхів на неї вплинути. Але цього напевно не буде", - додав він.

Детальніше читайте в інтерв'ю: "Залишаємо земельний мораторій? Тоді будуть мільярди компенсацій через Страсбург усім охочим".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.