Україна увійшла у першу трійку за кількістю скарг проти неї в Європейському суді з прав людини

Четвер, 24 січня 2019, 10:40

На розгляді в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) станом на кінець 2018 року перебувало понад 7200 скарг, відповідачем у яких зазначена Україна.

Про це повідомив голова Суду Гвідо Раймонді на прес-конференції у Страсбурзі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Загальна кількість справ на розгляді суду лишилася незмінною у порівнянні з 2017 роком. Звертає увагу те, що скарги проти п'яти держав (Росії, Румунії, України, Туреччини, Італії) становлять майже 70% завантаженості Суду", - заявив він.

Українські скарги становлять 12,9% всієї завантаженості ЄСПЛ, їхня точна кількість – 7267, уточнили в Суді. Всього в реєстрі ЄСПЛ на 31 грудня 2018 року було зареєстровано близько 56350 скарг, свідчить статистика Суду. За цим показником Україну випередили лише дві держави-члена РЄ, Росія та Румунія (11745 та 8503 скарги відповідно).

Водночас за показником відношення кількості справ до кількості населення Україна не є у числі лідерів і посідає лише 20-те місце серед держав-членів РЄ.

Варто зауважити, що за останній рік дещо зросла кількість скарг на порушення Україною Європейської конвенції з прав людини, внесених до реєстру Суду – рік тому їх було близько 7100. Тоді Україна за цим показником обіймала четверте місце, а третьою була Туреччина. Водночас ще раніше Україна була "антилідером" за цим показником і мала найбільше зареєстрованих скарг у ЄСПЛ. Ситуація змінилася у 2017 році, коли ЄСПЛ викреслив з реєстру всі скарги на невиконання Україною рішень національних судів, винесених проти держави.

Детальніше про ситуацію з цими скаргами читайте в інтерв’ю судді ЄСПЛ від України Ганни Юдківської "Уявіть, що 7 мільйонів українців підуть до Страсбурга через земельний мораторій".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.