Країни ЄС узгодили спільну заяву щодо спеціального механізму для Ірану - ЗМІ

Четвер, 31 січня 2019, 10:22

Країни ЄС узгодили спільну позицію щодо нового механізму для Ірану, який дозволить європейським компаніям обійти санкції США.

Про це повідомив брюссельський кореспондент The Wall Street Journal Лоуренс Норман у Twitter.

За його словами, Італія та Іспанія нарешті вирішила свої розбіжності з приводу формулювання у спільній заяві 28 країн ЄС щодо Ірану.

Незважаючи на те, що механізм розроблений урядами Німеччини, Франції та Британії, ЄС хоче запустити його разом з офіційною заявою, схваленою усіма державами-членами.

"Джерело каже, незважаючи на згоду щодо Ірану, ймовірно, заява не буде опублікована сьогодні. Може знадобитися деякий час, щоб знайти офіційний формат ЄС для затвердження. Звичайно, схвалення відбувається радою міністрів, але наступне засідання 12 лютого. ЄС шукає швидший шлях", - написав Норман.

Раніше повідомлялося, що механізм платежів, який за задумом ЄС врятує ядерну угоду з Іраном в обхід санкцій США, готовий, але його запуск стримують розбіжності між європейськими країнами.

Згідно з планом, буде створена юридична особа, яка буде базуватися у Франції, матиме німецьке управління і фінанси від всіх трьох країн. Вона дозволить Ірану отримувати платежі, незважаючи на те, що Вашингтон знову вводить санкції після виходу з угоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.