Проросійські кандидати не потрапили у другий тур словацьких виборів - опитування

Неділя, 17 березня 2019, 00:29

Згідно з опитуванням, у другий тур президентських виборів у Словаччині виходять опозиціонерка Зузана Чапутова та віце-президент Єврокомісії Мілош Шефчович.

Про це пише Aktuality.sk.

Згідно з опитуванням фокус-груп від телеканалу Markíza, за самовисуванку Чапутову, яку підтримує чинний президент Андрей Кіска, віддало голоси 42% виборців. На другому місці Мілош Шефчович – за  кандидата від партії влади Smer віддало голоси 17,6% словаків.

Таким чином ці політики зустрінуться у другому турі, який пройде 30 березня. Зауважимо, що і Чапутова, і Шефчович, вважаються дружніми до України політиками. 

Дві наступні сходинки зайняли кандидати із відверто проросійськими поглядами. За Штефана Гарабіна проголосувало 13,7% виборців, а за ультраправого Маріана Котлебу – 9%. Варто зазначити, що досі словацькі політологи припускали високу вірогідність виходу у другий тур саме Гарабіна. 

Читайте детальніше "Земан у квадраті": чому словацькі вибори можуть принести неприємний сюрприз Україні.

Особливістю нинішніх виборів стало продовження мораторію на публікацію даних екзит-полів. Термін дії мораторію спливав із завершенням вборів – о 22 годині (23:00 за Києвом). Проте його було продовжено на 1 годину 15 хвилин через інцидент у селі Меджани на сході країни.

На виборчий дільниці у цьому селі трапився гучний хуліганський вчинок  - чоловік намагався викрасти урну. Під час його втечі картонна урна порвалася і бюлетені висипалися на землю. Хулігана було заарештовано, проте робота дільниці була призупинена більш ніж на годину. Зрештою, час голосування на цій дільниці було продовжено на 1 годину 15 хвилин – і це вплинуло на заборону оприлюднення екзит-полів.

Ще один гучний випадок стався на дільниці у місті Пезінок біля Братислави – у бюлетенях прізвище одного із кандидатів було обведено. Проте цей випадок на хід голосування не вплинув.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.