Президент Мексики закликав Іспанію вибачитися за насильство під час колонізації

Вівторок, 26 березня 2019, 08:38

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор заявив у понеділок, що він попросив уряд Іспанії і Папу Франциска вибачитись перед корінними мексиканцям за помилки, вчинені під час іспанського завоювання близько 500 років тому.

Лопес Обрадор у своєму відео на Facebook і Twitter повідомив, що написав про це королю Іспанії Феліпе VI, інформує Reuters.

"Я вже відправив лист королю Іспанії і ще один лист Папі, щоб вони попросили вибачення у корінних народів за порушення того, що сьогодні називається правами людини", - сказав він.

Франція викликала посла Італії через коментарі про колонізацію Африки

У листі згадуються масові вбивства, які сталися під час іспанського завоювання на початку XVI століття.

"Церкви були побудовані над храмами, наші патріотичні герої були відлучені від церкви. Ми налаштовані на примирення, але спочатку ми просимо про вибачення", - сказав Лопес Обрадор.

За даними іспанських ЗМІ, МЗС Іспанії опублікувало заяву, яка відкидає зміст листа мексиканського президента.

"А ви Африку й Австралію колонізували": у Лаврова прокоментували отруєння Скрипаля

"Прибуття 500 років тому іспанців на сучасні мексиканські землі не може бути оцінене в світлі сучасних міркувань… Уряд Іспанії підтверджує свою готовність працювати разом з урядом Мексики", - заявили в іспанському міністерстві.

Іспанія є одним з найбільших джерел прямих іноземних інвестицій в Мексиці. Уряд Мексики ще не ратифікував нову угоду про вільну торгівлю, укладену з Євросоюзом у квітні 2018 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.