Сенат Румунії схвалив законопроект, який може закрити низку корупційних топ-справ

Середа, 17 квітня 2019, 19:06

Сенат Румунії 17 квітня схвалив зміни до кримінального кодексу, які можуть призвести до закриття низки поточних розслідувань корупції на високому рівні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

У Європейській комісії критикують Румунію за відсутність прогресу у проведенні судової реформи, спробах проштовхнути правові зміни, які послаблюють незалежність судової влади, та допомогти політикам, звинуваченим у корупції, зокрема вищим посадовим особам Соціал-демократичної партії, таким як голова партії Лівіу Драгня.

Прем'єрка Румунії назвала хабарі "культурою віддячувати" - євродепутат

Серед змін до кримінального кодексу - скорочення строку давності деяких правопорушень, що автоматично закриває ряд поточних справ. Нижня палата парламенту ще має останнє слово щодо переглянутого кримінального кодексу і, ймовірно, ухвалить закон при підсумковому голосуванні наступного тижня.

Однак опозиційні депутати і центристський президент Клаус Йоганніс можуть оскаржити зміни в Конституційному суді, затягнувши дату набуття чинності.

Лідер партії Лівіу Драгня, який має умовний термін ув'язнення у справі про фальсифікацію голосування та триваючу апеляцію другого засудження за підбурювання інших до вчинення зловживання службовим становищем, буде серед політиків, якому такі зміни будуть вигідними.

Останній крок може ще більше посилити стурбованість ЄС щодо демократичних цінностей у Румунії. Брюссель може почати санкційну процедуру проти Бухареста у зв'язку з порушенням верховенства права.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: