У Румунії звільнили міністра, який не підтримав критиковану ЄС реформу правосуддя

Четвер, 18 квітня 2019, 12:57

Правляча Соціал-демократична партія Румунії (СДП) звільнила міністра юстиції Тудорела Тоадера, який не підтримав суперечливі зміни до кримінального кодексу, які, як стверджують критики, допомагають голові СДП Лівіу Драгня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Містер Тоадер пообіцяв висунути декілька заходів, але йому не вдалося виконати все, що він обіцяв", - сказала прем'єр-міністр Віоріка Денчиле після зустрічі провідних політиків СДП, додавши, що колеги проголосували за його звільнення. Драгня сказав, що звільнення Тоадера є "політичним рішенням".

Євген Ніколіція, нова пропозиція СДП на міністра юстиції, є одним з найбільших прибічників перегляду кримінального та судового законодавства.

Опозиція стверджує, що нові поправки, висунуті СДП і ухвалені Сенатом, скоротять строк позовної давності та скасують злочин, пов'язаний із зловживанням службовим становищем, згідно з яким Драгню засудили у червні 2018 року до трьох з половиною років ув'язнення. Він оскаржує вирок.

У Румунії тисячі людей вимагали скасувати суперечливі зміни судового законодавства

У Європейській комісії критикують Румунію за відсутність прогресу у проведенні судової реформи, спроби проштовхнути правові зміни, які послаблюють незалежність судової влади та здатні допомогти політикам, звинуваченим у корупції, зокрема вищим посадовим особам Соціал-демократичної партії.

Нижня палата парламенту ще має сказати останнє слово щодо переглянутого кримінального кодексу і, ймовірно, ухвалить закон при підсумковому голосуванні наступного тижня.

Цей крок може ще більше посилити стурбованість ЄС щодо демократичних цінностей у Румунії. Брюссель може почати санкційну процедуру проти Бухареста у зв'язку з порушенням верховенства права.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.