ЄС застеріг Румунію через проблеми з верховенством права

Понеділок, 13 травня 2019, 13:04

Європейська комісія негайно звернеться до механізму щодо дотримання основ верховенства права у зв'язку з "серйозною стурбованістю" станом верховенства права в Румунії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Перший віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс надіслав уряду Румунії та обом палатам парламенту листа, у якому повідомив, що цей крок буде зроблений, якщо уряд, президент і парламент Румунії не зможуть швидко здійснити "необхідні поліпшення", або якщо будуть зроблені "подальші негативні кроки".

Прем’єрка Румунії поскаржилась, що її не запросили на неформальний саміт ЄС

Механізм щодо дотримання основ верховенства права ЄС "передбачає діалог для усунення проблем і недопущення ініціювання статті 7 Договору про Європейський Союз", нагадав Тіммерманс у листі до влади Румунії, яка зараз головує у ЄС.

Запуск Статті 7 передбачає дуже серйозні політичні санкції для країни у разі порушенню нею правил ЄС.

Торкаючись питань незалежності судових органів в Румунії, Тіммерманс в своєму чотиристорінковому листі каже, що побоювання Брюсселя зросли після впровадження цього року "системи суворої і великої дисциплінарної та нової відповідальності магістратів".

Парламент Румунії схвалив зміни, які можуть закрити низку топ-справ про корупцію

Нові правила, ухвалені парламентом Румунії для інформування про хабарництво, "ризикують створити ситуацію фактичної безкарності за злочини, включаючи корупційні злочини", наголошується в листі.

Коментуючи кроки Румунії щодо зменшення покарання за зловживання службовим становищем, Тіммерманс заявив, що "це вплине ... на стримуючий ефект основних кримінальних положень".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: