Дуда попросить Зеленського скасувати мораторій на ексгумації поляків

Вівторок, 4 червня 2019, 10:35

Президент Польщі Анджей Дуда на зустрічі з Володимиром Зеленським у Брюсселі у вівторок перекаже свої сподівання з приводу вирішення історичного конфлікту між державами.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо".

Польща очікує на "правильні рішення" України щодо ексгумації поляків

Голова кабінету президента Польщі Кшиштоф Щерський повідомив, що на зустрічі Дуда передусім хоче дізнатися про політичні плани нового лідера України, а також представить Зеленському "нашу оцінку польсько-українських взаємин, що мають нині два виміри".

"Вимір, що дуже нас зближує, тобто геополітичні інтереси, що об’єднують Польщу та Україну, а також суспільне питання, тобто факт, що нині, як ніколи раніше, ми маємо дуже велику присутність українців у Польщі", - сказав Щерський.

Водночас, як додав він, є проблеми, пов’язані з історичною політикою. "Президент перекаже також свої сподівання з цього питання. Він повторить те, чого ми очікуємо (…) Добрим початком буде скасування заборони ексгумацій, бо це те, що треба було вже давно зробити", - вважає Щерський.

Україна готова зняти мораторій на ексгумації поляків - віце-прем’єр

Президент Польщі став першим главою держави, який привітав Зеленського з перемогою на виборах. Ключовою темою привітання була надія на швидке "врегулювання історичних суперечок".

Польська сторона очікує, що Зеленський посприяє зняттю мораторію на проведення пошуково-ексгумаційних робіт на території України, який був накладений ще 2017 року у відповідь на знесення пам'ятника УПА в Грушовичах.

Читайте також: "До Польщі без Порошенка: чого очікує Варшава від президента Зеленського".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.