Зміна влади у Молдові: КС визнав незаконними ще не ухвалені рішення нового парламенту

Субота, 8 червня 2019, 17:33

Молдовські депутати на екстреному засіданні парламенту 8 червня обрали керівництво парламенту, але Конституційний суд країни невідкладно визнав обрання неконституційним.

Про це передає "Європейська правда" з посиланням на Newsmaker.

КС визнав неконституційним обрання Зінаїди Гречаної і ще не прийнятих парламентом законів і постанов, йдеться у повідомленні.

Проросійська Партія соціалістів Молдови (ПСРМ) і проєвропейський блок ACUM у суботу підписали угоду про коаліцію, почали формувати керівництво парламенту і мають намір затвердити домовлений склад уряду.

Ще до цього Конституційний суд опублікував рішення, в якому сказано, що будь-який акт, ухвалений сьогодні в парламенті, буде недійсним, адже термін формування робочих органів парламенту закінчився 7 червня.

Стали відомі умови коаліції проросійської та проєвропейської партій Молдови

Представник блоку ACUM Андрій Нестасе, обраний до юридичного комітету, запропонував до затвердження складу уряду розглянути декларацію про визнання Молдови захопленою державою, яку й ухвалили депутати.

У ній йдеться про анулювання змішаної виборчої системи і висловлення вотуму недовіри Конституційному суду.

У ній також міститься вимога відправити у відставку главу Служби інформації і безпеки і главу Національного центру з боротьби з корупцією.

Нестасе також запропонував звернутися до ЄСПЛ у зв'язку з тим, що КС Молдови ухвалює рішення, що суперечать законодавству.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.