Стали відомі умови коаліції проросійської та проєвропейської партій Молдови

Субота, 8 червня 2019, 14:18

60 депутатів з блоку ACUM і Партії соціалістів Молдови підписали коаліційну угоду, за якою розділили посади спікера парламенту й голови уряду, а також домовилися про ще низку рішень.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Newsmaker.

ПСРМ і ACUM домовилися: обрати депутата від ПСРМ Зінаїду Гречаний спікером парламенту; проголосувати за заступників голів парламенту, обрати постійне бюро і створити комісії; обрати лідера партії "Дія і солідарність" (PAS) Майю Санду прем'єр-міністром.

Депутати також мають намір підписати декларацію про визнання Молдови захопленою державою; призначити місцеві вибори на 20 жовтня 2019 року; відправити у відставку главу Служби інформації і безпеки; змінити главу Національного центру з боротьби з корупцією; змінити закон "Про прокуратуру", щоб домогтися відставки генпрокурора і призначити нового.

Також в документі вказана домовленість повернути пропорційну виборчу систему і виконати всі рекомендації Венеціанської комісії щодо її поліпшення; внести правки до Виборчого кодексу для того, щоб мати можливість відправити у відставку членів Центрвиборчкому (ЦВК); скасувати закон про надання громадянства Молдови за інвестиції; Продовжити можливість працювати за патентами на 4 роки.

Молдова ризикує втратити фінансову підтримку МВФ в разі дочасних виборів - Ган

Партії домовилися створити парламентські слідчі комісії, які опікуватимуться проясненням справ про відмивання грошей і крадіжки мільярда, а також відчуження об'єктів публічної власності; створити парламентську комісію, щоб знайти винних в події 7 квітня 2009 року;

Крім того, політики мають намір внести правки в закон "Про службу державної охорони", які повернуть службу під контроль президента;
Призначити нового главу Служби безпеки голосами депутатів в парламенті.

Президент Ігор Додон також зобов'язався відразу після призначення спікера парламенту підписати наказ про призначення Майї Санду прем'єром; підписати декрет про створення уряду, а відразу після цього - прийняти присягу нового уряду.

Уряд під керівництвом Майї Санду зобов'язався затвердити зміни до закону "Про державні пенсії", який дозволить двічі на рік індексувати пенсії, а також запровадити в Молдові материнський капітал.

8 червня партії почали екстрене засідання парламенту, щоб сформувати керівництво парламенту і затвердити склад уряду.

Водночас Конституційний суд опублікував рішення, в якому сказано, що будь-який акт, ухвалений сьогодні в парламенті, буде недійсним, адже термін формування робочих органів парламенту закінчився 7 червня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: