Макрон закликав Іран дотримуватися ядерної угоди після порушення ліміту на уран

Вівторок, 2 липня 2019, 16:11

Президент Франції Еммануель Макрон закликав Іран негайно скасувати своє рішення про перевищення допустимого рівня запасів збагаченого урану.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в заяві на сайті Єлисейського палацу.

"Президент Республіки зі стурбованістю відзначив перевищення Іраном запасів низькозбагаченого урану, дозволених Віденською угодою (JCPoA). Він підтвердив свою прихильність повному дотриманню умов ядерної угоди 2015 року, закликавши Іран без зволікання повернутися до виконання документа і утримуватися від будь-яких додаткових заходів, які поставили б під сумнів його ядерні зобов'язання", - йдеться в заяві.

Також наголошується, що Макрон в найближчі дні продовжить вживати заходів, щоб Іран повністю дотримувався своїх зобов'язань і продовжував користуватися економічними перевагами угоди.

Нагадаємо, 1 липня Іран оголосив, що перевищив ліміт низькозбагаченого урану, передбаченого багатосторонньою ядерною угодою.

Раніше Іран оголосив, що припиняє дотримуватися частини обмежень щодо своєї ядерної програми, і пригрозив посилити ядерну діяльність, якщо країни-учасниці ядерної угоди не захистять Тегеран від санкцій США.

Європейські країни, які підписали угоду - Франція, Велика Британія і Німеччина - намагалися її врятувати, але поділяють ті ж занепокоєння, що й Сполучені Штати, щодо розвитку балістичних ракет Ірану та регіональної діяльності.

Як відомо, минулого року Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною.

Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Франція, Велика Британія і Німеччина, європейські країни, які підписали ядерну угоду, кажуть, що роблять все можливе, щоб підтримати Іран, об'єднуючи ініціативи, щоб допомогти економіці країни, незважаючи на жорсткі санкції США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: