Глава МЗС Люксембургу: ескалація між США та Іраном може призвести до гігантської хвилі біженців

Субота, 6 липня 2019, 14:17

Ескалація напруженості у відносинах Ірану зі Сполученими Штатами може викликати "гігантську хвилю біженців".

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявив міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн в коментарі німецькому виданню Welt.

"За даними Міжнародного агентства з атомної енергії у Відні, Іран досі завжди дотримувався угоди. З іншого боку, я можу тільки попередити іранців не починати збагачення урану понад те, що дозволено", - сказав Ассельборн.

Він попередив, що перевищення узгодженого ліміту не тільки призведе до погіршення відносин між Іраном і ЄС, але також може ще більше загострити напруженість у відносинах з США.

Ассельборн попередив, що якщо ситуація в стосунках між Вашингтоном і Тегераном продовжить загострюватися, наслідки можуть вплинути на Європейський Союз.

Франція, Німеччина, Британія і ЄС закликали Іран скасувати рішення щодо урану

"Існує небезпека, що 3 мільйони афганців, які проживають в країні, покинуть Іран. Більшість з них навряд чи повернуться до Афганістану через ситуацію з безпекою, але відправляться до Туреччини, а потім до Європи", - сказав він.

"Існує небезпека, що гігантська хвиля біженців створить серйозні проблеми для Європи", - додав міністр.

Ассельборн також сказав, що президент США Дональд Трамп зробив "повний промах" минулого року, оголосивши про вихід з ядерної угоди.

Нагадаємо, Іран раніше оголосив, що припиняє дотримуватися частини обмежень щодо своєї ядерної програми, і пригрозив посилити ядерну діяльність, якщо країни-учасниці ядерної угоди не захистять Тегеран від санкцій США.

Європейські країни, які підписали угоду - Франція, Велика Британія і Німеччина - намагалися її врятувати, але поділяють ті ж занепокоєння, що й Сполучені Штати, щодо розвитку балістичних ракет Ірану та регіональної діяльності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.