Франція, Німеччина, Британія і ЄС закликали Іран скасувати рішення щодо урану

Середа, 3 липня 2019, 09:34

Міністри закордонних справ Франції, Німеччини, Великої Британії та глава дипломатії ЄС стурбовані заявою Ірану про те, що він перевищив ліміт збагаченого урану, встановленого багатосторонньою ядерною угодою, яку раніше перестали виконувати США.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у спільній заяві дипломатів, оприлюдненою Службою зовнішньої дії ЄС 2 липня.

"Ми були послідовними та чіткими у тому, що наша прихильність ядерній угоді залежить від повного її дотримання Іраном. Ми шкодуємо про це рішення Ірану, яке ставить під сумнів найважливіший інструмент ядерного нерозповсюдження", - йдеться у заяві.

Макрон закликав Іран дотримуватися ядерної угоди після порушення ліміту на уран

Франція, Німеччина, Британія та ЄС закликають Іран відмовитись від цього кроку та утримуватися від подальших дій, що підривають ядерну угоду.

"Ми терміново розглядаємо наступні кроки відповідно до умов Спільного всеохопного плану дій у тісній координації з іншими учасниками угоди", - заявили вони.

Іран перевищив ліміт збагаченого урану, встановлений угодою 2015 року

Нагадаємо, 1 липня Іран оголосив, що перевищив ліміт низькозбагаченого урану, передбаченого багатосторонньою ядерною угодою.

Раніше Іран оголосив, що припиняє дотримуватися частини обмежень щодо своєї ядерної програми, і пригрозив посилити ядерну діяльність, якщо країни-учасниці ядерної угоди не захистять Тегеран від санкцій США.

Європейські країни, які підписали угоду — Франція, Велика Британія і Німеччина — намагалися її врятувати, але поділяють ті ж занепокоєння, що й Сполучені Штати, щодо розвитку балістичних ракет Ірану та регіональної діяльності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.