Угорщина: наше блокування України в НАТО - не проросійська позиція

Вівторок, 10 березня 2020, 15:29

Угорщина продовжить блокувати засідання Комісії Україна-НАТО, доки в Україні не будуть відновлені права меншин, заявив міністр закордонних справ Петер Сійярто.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Hungary Today.

У своєму виступі в парламенті Сійярто сказав, що позицію Угорщини на світовій арені змальовують як проросійську політику. За його словами, це "абсурд".

Сійярто сказав, що очевидно й зрозуміло, що "життя 150 тисяч етнічних угорців" важливіші за геополітичні міркування. "Але для нас ця громада важливіша за будь-яку геополітичну справу", - сказав він.

Міністр зазначив, що 26 березня його український колега Дмитро Кулеба, якого президент Володимир Зеленський попросив працювати над відновленням двосторонніх відносин, відвідає Будапешт.

На Луганщині відкрили амбулаторію, відремонтовану за кошти Угорщини

"Ми готові, і ми також будемо робити розумні пропозиції", - додав він.

Він зазначив, що з точки зору двосторонніх відносин Угорщини з сусідніми країнами, її відносини з Україною є найскладнішими. За його словами, порушення з боку України стосуються не лише прав угорської громади, але й ширше прав меншин.

В Україні угорські студенти вивчають українську сім годин на тиждень, і хоча цього може бути достатньо для вивчення мови, цього недостатньо, коли йдеться про розмовний рівень, каже міністр. Рішенням може бути покращення рівня викладання української мови, і Угорщина готова допомогти фінансувати такі зусилля, додав він.

Детальніше у статті: Умови миру для Зеленського: про що просив в Україні посланець прем'єра Угорщини

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.