Польща спростувала російський фейк про заблоковані літаки РФ з допомогою для Італії

Вівторок, 24 березня 2020, 14:37

Польща спростувала повідомлення російських ЗМІ та окремих політиків РФ щодо нібито блокування повітряного простору для російських військових літаків, які транспортували медичну допомогу Італії для боротьби з коронавірусом. 

Про це повідомляє "Європейська правда". 

"Підвищена напруга щодо пандемії коронавірусу використовується для поширення дезінформації та підриву європейської та трансатлантичної єдності. Жоден літак в Італію не був заблокований. Польський повітряний простір для транзиту залишається відкритим. Будьте обережні", - написав у вівторок в Twitter заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач. 

Кремль каже, що шле допомогу Італії не заради зняття санкцій

Польський дипломат відреагував на повідомлення російських ЗМІ, зокрема пропагандистського агентства Sputnik, про нібито закриття повітряного простору Польщі для російських літаків. 

"Росія зіткнулася з проблемами доставки гуманітарної допомоги до Італії - допомога не може швидко потрапити через позицію багатьох країн ЄС, насамперед Польщі, повідомляють російські політики", - написав Sputnik, який переклав своє повідомлення багатьма мовами.

Джерелом інформації для російських ЗМІ став твіт російського сенатора Олексія Пушкова, який написав, що Польща не пропустила російські літаки з допомогою для Італії і назвав це "підлістю на рівні державної політики". Зараз твіт Пушкова недоступний. 

У коментарі виданню Onet.pl представник польського МЗС заявив, що Росія навіть не просила дозволу на політ через територію країни.

Росія надіслала до Італії чотирнадцять військових літаків Іл-76 для надання допомоги у боротьбі з коронавірусом. За даними Міністерства оборони Росії, російські військові експерти будуть займатися дезінфекцією та профілактикою COVID-19 у координації з італійською владою.

Читайте детальніше: "Від Росії з любов’ю": як Кремль використав епідемію для спецоперації в Італії

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.