У Франції визначили орієнтовну дату місцевих виборів

Вівторок, 19 травня 2020, 12:20

У Франції орієнтовно визначили дату другого туру місцевих виборів, перенесеного у зв’язку з епідемією коронавірусу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Le Monde та Le Figaro.

Сьогодні наукова рада оприлюднила свій висновок щодо безпечності проведення другого туру місцевих виборів у Франції, який мав стати визначальним фактором для рішення уряду щодо нових дат організації виборів.

Коронавірус у Франції: після істотного зростання добова смертність значно знизилась

Вибори мають відбутися в окремих містах, де результати першого туру, проведеного 15 березня, не стали вирішальними – це близько 5000 громад. Другий тур мав відбутися 22 березня, але був відкладений у зв’язку із запровадженням надзвичайного стану через епідемію коронавірусу.

У висновку зазначається, що науковці не заперечують проти проведення другого туру місцевих виборів у червні, але за 15 днів до дати голосування потрібна буде повторна оцінка епідеміологічної ситуації.

"Наразі ще рано оцінювати, якою буде ситуація з циркуляцією SARS-CoV-2 у червні 2020 року. Перші оцінки будуть можливі не раніше, ніж за декілька тижнів. І ці нові оцінки можуть знову спричинити переривання виборчого процесу", - зазначають у висновку.

Зазначається також, що якщо вибори будуть організовані, порядок проведення кампанії потрібно суттєво змінити, з урахуванням нових реалій.

Найбільш імовірні дати другого туру місцевих виборів – 21 або 28 червня.

До сьогодні в уряді чекали на висновок науковців. У середу мають відбутися консультації, щоб досягти широкого політичного консенсусу щодо дати. Прем’єр також розглядає можливість передати відповідальність за це рішення парламенту, скориставшись статтею 50-1 Конституції.

За проведення другого туру у червні виступають 36 мерів (більшість – лідери перегонів), серед яких мер Парижу Анн Ідальго, мер Ніцци Крістіан Естрозі та мер Бордо Ніколя Флоріан.

Читайте також: Європейські вибори під час пандемії: до чого варто готуватися Україні восени 2020 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.