Бельгія розкритикувала купівлю 300 млн доз вакцин від коронавірусу окремими країнами ЄС

Понеділок, 15 червня 2020, 13:11

Міністр охорони здоров'я Бельгії Меггі Де Блок розкритикувала чотири країни ЄС, які ведуть переговори про купівлю мільйонів доз вакцини проти COVID-19 поза ініціативи щодо спільних закупівель, ініційованої Європейською комісією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Міністерство охорони здоров'я Німеччини оголосило, що Німеччина, Франція, Нідерланди та Італія підписали угоду, що гарантує поставку в ЄС 300 мільйонів доз вакцини, розробленої Оксфордським університетом, генеральним директором якого є бельгієць, і компанією AstraZeneca, як тільки вона буде готова.

За словами Де Блок, дії чотирьох країн послаблять зусилля ЄС щодо стимулювання досліджень інших розробників вакцин. "Роблячи це, ви послаблюєте всіх: і загальну ініціативу Комісії, і вашу власну позицію", - сказала Де Блок.

За її словами, ці зусилля навряд чи будуть успішними, якщо чотири основні економіки ЄС перейдуть в інший проєкт.

Вона додала, що спільні зусилля ЄС будуть і надалі користуватися підтримкою Бельгії, "оскільки ми вважаємо, що це кращий спосіб домогтися максимальних результатів для наших громадян".

"Саме тому Бельгія завжди виступала за спільну ініціативу Європейської комісії і не вела переговорів з декількома країнами", - сказала вона.

Нагадаємо, 4 червня Німеччина, Франція, Нідерланди та Італія оголосили про створення "Альянсу інклюзивних вакцин", націленого на забезпечення доступності можливої ​​майбутньої вакцини проти коронавірусу для європейців.

За їх словами, країни спільно будуть вести переговори з різними фармацевтичними компаніями, що працюють над створенням вакцини.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія зібрала вже 9,5 млрд євро на розробку вакцини від коронавірусу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: