У Словаччині суд вперше ув’язнив депутата: 4 роки отримав лідер ультраправих 

Вівторок, 13 жовтня 2020, 09:28

У Словаччині суд визнав винним у поширенні нацистської ідеології лідера ультраправих Маріана Котлебу - вперше в історії словацьке правосуддя засудило чинного депутата до тюремного ув’язнення. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Aktuality.

Лідеру крайньої правої націоналістичної партії L’SNS було пред'явлено звинувачення в зв'язку з чеками на суму 1488 євро, які він роздавав три роки тому.

Лідера ультраправих Словаччини судять за чеки на 1488 євро

У 2017 році в Банській Бистриці політик у присутності 400 осіб вручив трьом родинам чеки на символічну суму 1488 євро. За словами словацької прокуратури, числа 14 і 88 відомі тим, що використовуються екстремістами.

Справу розглядав спеціалізований кримінальний суд неподалік від Братислави, відомий розглядом найсерйозніших кримінальних справ і злочинів, пов'язаних з екстремізмом у Словаччині.

Суд визнав Котлебу винним у пропаганді руху та ідеології, спрямованих на придушення громадянських прав і демократії. Його засудили до 4 років і 4 місяців тюремного ув'язнення.

Вердикт не є остаточним, Котлеба подасть апеляцію. На засіданні політик заперечив, що вчинив будь-який злочин. Заключна промова Котлеби тривала близько восьми годин.

У Словаччині ексміністра посадили на 19 років за шахрайство

Це перший випадок, коли суд Словаччини засудив члена парламенту до тюремного ув'язнення. Якщо його вирок буде остаточно затверджений, Котлеба втратить депутатський мандат

14/88 - кодове гасло неонацистів, білих націоналістів та інших ультраправих.  Число 14 означає чотирнадцять слів ідеолога білого націоналізму, засновника терористичної організації The Order Девіда Лейна. Число 88 є закодованим привітанням Heil Hitler.

Котлебівці у Словаччині позиціонують себе як антисистемну силу, яка виступає проти корупції, існуючого політичного та фінансового істеблішменту, мігрантів, ЄС та НАТО тощо. Їхні лозунги – не просто радикальні, а відверто фашистські. Члени партії використовують нацистське привітання. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.