Ердоган закликав до бойкоту французьких товарів через заяви Макрона

Понеділок, 26 жовтня 2020, 14:56

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав турецький народ бойкотувати французькі бренди на тлі "ісламофобських висловлювань" президента Франції Еммануеля Макрона.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Daily Sabah.

"У західних країнах стає все важче бути мусульманином і вести ісламський спосіб життя", - сказав президент Туреччини.

Зазначивши, що Туреччина розглядає ісламофобію як питання національної безпеки і діє відповідно, Ердоган закликав Європейський Союз вжити заходів проти цього "злочину на ґрунті ненависті".

"Я вважаю, що інститути ЄС несуть велику відповідальність у боротьбі з ісламофобією. Європейська рада більше не може ігнорувати ісламофобію", - сказав він.

Країни ЄС одна за одною виступають на захист Макрона після заяв Ердогана

"Європейські політики повинні закликати Макрона, який веде антимусульманську ненависть на континенті, припинити свою політику", - продовжив він.

Макрон минулого тижня заявив, що не буде перешкоджати публікації образливих карикатур на пророка Мухаммеда, посилаючись на свободу висловлення думок. Ця заява викликала обурення в арабському і мусульманському світі. У соцмережах мусульманських країн стали ширитись заклики до бойкоту французьких товарів.

Макрон на початку жовтня також описав іслам як релігію, що "перебуває в кризі" у всьому світі, і сказав, що уряд представить в грудні законопроєкт про зміцнення закону 1905 року, який офіційно відокремлював церкву від держави у Франції. Він оголосив про посилення нагляду за шкільною освітою і посилення контролю за іноземним фінансуванням мечетей.

Туреччина стала однією з країн, яка найбільш жорстко відреагувала на висловлювання французького президента.

"Людина, що відповідає за Францію, збилася зі шляху. Він весь день твердить про Ердогана. Спочатку подивіться на себе і на те, куди ви йдете. Я сказав вчора в Кайсері, що йому треба перевіритись", - сказав Ердоган в неділю.

Нагадаємо, 24 жовтня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Макрону потрібно "лікувати психіку" через політику президента Франції щодо мусульманської меншини.

Після цього Франція відкликала свого посла в Туреччині для консультацій.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель розкритикував президента Туреччини, назвавши його висловлювання неприйнятними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.