ЄС не відкриє нові розділи на переговорах із Сербією найближчим часом

Понеділок, 14 червня 2021, 16:11

ЄС найближчим часом не відкриє нові розділи у перемовинах з Сербією щодо членства у блоці - через позицію деяких країн, які вважають прогрес недостатнім. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Балканський оглядач".

За словами дипломатичних джерел, під час внутрішніх дебатів Єврокомісія закликала відкрити наступні переговорні розділи 22 червня, вказуючи на те, що Сербія досягла певних результатів з реформами і таке відкриття сприятиме подальшому поліпшенню ситуації з верховенством права.

ЄС натякнув Сербії на необхідність підтримки санкцій Євросоюзу задля майбутнього членства

Проте близько третини країн-членів, серед яких Німеччина, Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Данія, Швеція, Фінляндія, Ірландія, Хорватія та Болгарія, наполягли, що для відкриття нових розділів потрібно більше часу і більше конкретних результатів. Деякі члени також вказали на недостатню узгодженість політики Сербії з політикою ЄС у сфері зовнішніх відносин та безпеки.

В той же час, члени ЄС домовились про проведення міжурядової конференції, на якій буде представлена нова методологія переговорів та наступні кроки в процесі євроінтеграції. Рішення про проведення політичної "інформаційної" міжурядової конференції із Сербією 22 червня було прийнято як компромісне - як знак підтримки Белграда на шляху реформ.

В уряді Сербії заявили, що Белград "не здивований рішенням Європейського Союзу не відкривати жодного розділу, тобто кластера з Сербією". 

"Очевидно, що не тільки не було готовності Європейського Союзу застосовувати нову методологію, але також не було політичної волі", - заявила міністр з питань європейської інтеграції Ядранка Йоксімович в інтерв'ю сербському телебаченню.

Президент Європарламенту закликав прийняти Західні Балкани у ЄС

За її словами, за відкриття нових переговорних розділів виступали Франція, Італія, Словаччина, Кіпр, Греція, Угорщина, Словенія та Австрія. 

Сербія розпочала переговори про членство в ЄС у січні 2014 року. З загальної кількості 35 розділів на сьогодні відкрито вісімнадцять, а два тимчасово закриті.

У 2020 році Сербія вперше з початку переговорів не відкрила жодного переговорного розділу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.