Посол США в НАТО: наразі немає доказів, що Кремль обмежиться Донбасом

Неділя, 27 березня 2022, 18:43

У Вашингтоні поки не бачать вагомих причин припускати, що Кремль обмежить свою увагу Донбасом.

Про це заявила посол США в НАТО Джуліанна Сміт в інтерв'ю CNN, пише "Європейська правда".

"Але ми маємо докази того, що росіянам не вдалося досягти своїх початкових цілей. А це, як ви добре знаєте, було взяти Київ лише за кілька днів. Отже, через це я думаю, що Росія проводить переоцінку, і вони дали зрозуміти, що збираються змінити свою тактику, але почекаємо трохи. У наступні кілька днів Сполучені Штати у тісній співпраці з союзниками та урядом України шукатимуть доказів цього зсуву", - сказала Сміт.

На питання, чи надасть НАТО президенту України Володимиру Зеленському винищувачі, Сміт сказала, що "це розмова, що розвивається", але зрештою ні.

"Ми багато разів розмовляли із президентом Зеленським останніми тижнями. Ми чули прохання про допомогу. У багатьох випадках ми доставляли протиповітряні та протитанкові засоби, ми оцінюємо їхні потреби у протиповітряній обороні. Але якщо ви питаєте про реактивні літаки радянської епохи, відповідь буде негативною. Сполучені Штати вирішили, що конкретна пропозиція, висунута Польщею, неспроможна, винищувачі, МіГі, це суверенне рішення, вони можуть ухвалити це суверенне рішення. Але зараз Сполучені Штати дуже зосереджені на потребах у протиповітряній обороні", - додала посол.

Під час відеозвернення до лідерів країн НАТО Зеленський попросив "один відсоток від усіх ваших літаків", пізніше додавши: "У вас є тисячі винищувачів, але нам не дали жодного".

Раніше офіційні особи США заявляли, що виступають проти надання Україні винищувачів, оскільки президент Росії Володимир Путін може розцінити це як крок до ескалації.

Як повідомлялося, генсек Альянсу у четвер підтвердив, що НАТО не планує закривати небо над Україною силами ВПС союзників.

І хоча є рішення НАТО про постачання в Україну комплексів ППО зі Словаччини, про завершення цього постачання невідомо. Водночас у Конгресі закликають Байдена надати Україні системи ППО та винищувачі.

Про дискусію, щодо можливої відмови від НАТО, яка триває в Україні, читайте у детальній статті - Альтернатива НАТО: чим загрожує відмова України від Альянсу за домовленістю з Кремлем.

Читайте промову президента - Ми ніколи не думали, що Альянс може боятися: промова Зеленського на саміті НАТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.