Столтенберг підтвердив, що НАТО не планує закривати небо над Україною

Новини — Четвер, 24 березня 2022, 09:23

Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтвердив перед початком саміту лідерів Альянсу в Брюсселі неготовність блоку запроваджувати безпольотну зону над Україною.

Про це Столтенберг сказав перед початком саміту в Брюсселі у четвер вранці, повідомляє "Європейська правда".

Столтенберг зазначив, що країни Альянсу надають значну військову допомогу Україні. Зокрема, вони тренували десятки тисяч українських солдатів, які зараз на передовій борються з російськими силами вторгнення. 

Крім того, за словами Столтенберга, НАТО також надає Україні передові системи протиповітряної оборони, протитанкову зброю, амуніцію та пальне.  

"Але ми також дали чітко зрозуміти: ми не надсилатимемо війська НАТО на землі чи літаки НАТО у повітрі. Ми робимо це, тому що у нас є відповідальність гарантувати, що цей конфлікт не вийде за межі України та не призведе до ще більшої кількості страждань і смертей, руйнувань", – сказав генсек Альянсу.

За його словами, оголошення безпольотної зони над Україною означає, що НАТО має масштабно атакувати системи ППО в Росії, Білорусі та Україні, а також має бути готовим збивати російські літаки. 

"Тоді ризик повномасштабної війни між НАТО та Росією буде дуже великим", – сказав Столтенберг.

Столтенберг також уникнув відповіді на питання щодо психічного стану президента РФ, але зазначив, що Альянс вживає заходів для відповіді на будь-які загрози для своєї безпеки.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський виступить на саміті НАТО 24 березня у відеоформаті. Зеленський говоритиме про необхідність припинити воєнні злочини Росії проти українського населення та цивільної інфраструктури.

Читайте також: Альтернатива НАТО: чим загрожує відмова України від Альянсу за домовленістю з Кремлем

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.