Іран заявляє про відсутність прогресу по ядерній угоді

Понеділок, 18 квітня 2022, 22:26

В Ірані стверджують, що досягнення угоди щодо ядерної програми знову зайшло в глухий кут, звинувативши у цьому Сполучені Штати

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Figaro, про це заявив речник Міністерства закордонних справ Ірану Саїд Хатібзаде.

"Між Іраном та Сполученими Штатами існує більше одного нерозв’язаного питання. Повідомлення, передані через пана Мора (Енріке Мора, координатора ЄС, який курирує переговори з Іраном) останніми тижнями, до і після його візиту до Тегерана, далекі від того, як можна говорити про угоду ", – заявив він.

"Сполучені Штати несуть відповідальність за ці затримки, оскільки вони повільно дають відповідь ",- додав він.

Довгий час представники ЄС переконували, що ядерна угода з Іраном буде досягнута найближчим часом. Зокрема, таку заяву ще наприкінці березня зробив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. За його словами,  укладення іранської ядерної угоди є "питанням  лічених днів".

Втім, за цей час прогресу досягти не вдалося. Не допоміг і візит Енріке Мора до Тегерану.

 Нагадаємо, у 2018 році Вашингтон в односторонньому порядку вийшов з угоди 2015 року, відновивши економічні санкції проти Ірану. У відповідь Іран поступово звільняється від обмежень, накладених на його ядерну програму згідно з угодою 2015 року.

Ядерна угода з Іраном має зняти побоювання США та ЄС  щодо створення Тегераном ядерної зброї. Одночасно угода зніме з Ірану обмеження на продажу нафти та газу, що дозволить стабілізувати пропозиції після можливого обмеження закупівель енергоносіїв з РФ.

Переговори про відновлення угоди 2015 року тривають вже біля року. Ключова проблема – вимога Ірану до США виключити з списку терористичних організацій Корпус стражів ісламської революції – елітний військовий підрозділ Ірану.

Про переговори із Іраном можна почитати у статті Ядерна угода у фазі напіврозпаду: що заважає ЄС та США домовитися з Іраном

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: