Зеленський пояснив, чому охопленій війною Україні необхідний статус кандидата в ЄС

Понеділок, 18 квітня 2022, 23:01

Статус кандидата на членство у Євросоюзі відкриє для України безпрецедентні можливості для відновлення і модернізації після війни. 

Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні в понеділок, повідомляє "Європейська правда".

Зеленський нагадав, що у понеділок передав Євросоюзу відповіді на опитувальник - важливий документ на шляху до членства у ЄС.

Не так, як всі: чому рух України до Євросоюзу відрізняється від інших держав-кандидатів

"Проходимо один з етапів перед вступом в ЄС. Ми передали відповіді на опитувальник, який отримали від Урсули фон дер Ляєн, президентки Єврокомісії, та Жозепа Борреля, керівника Європейської дипломатії", - сказав президент.

За його словами, цей етап проходили усі сьогоднішні члени ЄС, однак "у них це займало роки, у нас трохи більше тижня".

"Другу частину відповідей передамо найближчим часом.  Розраховуємо, що європейське рішення у відповідях буде швидким.

Статус кандидата у члени Євросоюзу відкриває для нас безпрецедентні в нашій історії можливості для відновлення і модернізації України. Відповідні переговори про підтримку нашої програми відбудови країни ведемо із країнами на двосторонньому рівні, і з міжнародними фінансовими інституціями", - зазначив Володимир Зеленський.

Посол ЄС: статус кандидата для України дасть їй надважливу мотивацію у війні з РФ

8 квітня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва  офіційно передала президенту Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС.

Тоді Володимир Зеленський заявив, що Україна буде готова з відповідями за тиждень.

28 лютого, за 4 дні після початку російської агресії, Україна офіційно подала до Брюсселя заявку про вступ до ЄС та висловила сподівання, що ЄС, зважаючи на обставини, зможе швидко розпочату процедуру.

Детально процедуру вступу України до ЄС читайте у статті Кандидатський максимум: як Єврокомісія планує просувати Україну до членства у ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: