Колишній король Іспанії вперше повертається в країну після двох років за кордоном

Четвер, 19 травня 2022, 09:30

Колишній король Іспанії Хуан Карлос вперше за майже два роки повернеться в країну. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє El Pais, посилаючись на заявку королівського палацу.

Хуан Карлос прилетить з Об’єднаних Арабських Еміратів на п’ять днів, після чого знову повернеться в ОАЕ. 

Під час цього короткого приїзду він планує відвідати яхтову регату та відвідати короля Феліпе VI і королеву Софію, але не залишаючись на ніч у королівському палаці.

Приїзд Хуана Карлоса не обійшовся без суперечок - в уряді відмовили ексмонарху у тому, щоб залишатись на ночівлю у палаці Сарсуела, королівській резиденції, оскільки вона є офіційною, а не приватним помешканням королівської родини, а Хуан Карлос досі не вибачився перед іспанцями за сумнівні вчинки, за які проти нього відкрили провадження. 

Нагадаємо, колишній король несподівано виїхав з Іспанії у серпні 2020 року на тлі звинувачень проти нього, що подекуди назвали "втечею". 

Хуан Карлос зіграв ключову роль у відновленні демократії в Іспанії в середині 1970-х років після смерті диктатора Франко, однак його репутацію зіпсували полювання на слонів та звинувачення у фінансових махінаціях. Влада Іспанії та Швейцарії досі розслідує його податкові угоди.

Загалом проти ексмонарха ведуть три розслідування. Перше стосується підозри у корупції у зв’язку з контрактом іспанського консорціуму на будівництво швидкісної залізниці до Мекки, друге - приховане отримання коштів від іспанського бізнесмена, третє - нібито зв’язки з компаніями у "податкових гаванях".

Детальніше про це читайте у статті Втеча по-королівськи: яку ціну матиме корупційний скандал навколо іспанського монарха.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.