Парламент Словаччини не дозволив арештувати експрем'єра Фіцо

Середа, 4 травня 2022, 23:30

Словацький парламент не видавав дозволу на арешт колишнього прем'єр-міністра і лідера опозиційної партії Smer-SD Роберта Фіцо.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на aktuality.sk.

Колишньому прем’єр-міністру Роберту Фіцо висувають звинувачення у зловживанні владою, створенні та підтримці злочинного угруповання та розкритті податкової таємниці.

Фіцо разом зі своїм колегою по партії та колишнім міністром внутрішніх справ Робертом Калиняком та двома іншими обвинуваченими поліцейськими підозрюють у зловживанні поліцією та фінансовою адміністрацією проти політичних опонентів Smer-SD.

На відміну від Фіцо, Калиняк не є депутатом, а тому був заарештований.

У прокуратурі стверджують, що перебуваючи на волі, Фіцо зможе впливати на свідків. У відповідь експрем'єр назвав звинувачення політичною помстою та спробою ліквідувати опозицію.

Проти затримання Фіцо виступили депутати опозиції та частина незалежних депутатів, а депутати коаліційної партії "Ми родина" спікера парламенту Бориса Коллара.

Як наслідок – запит підтримали 74 із 150 присутніх депутатів.

Фіцо, який вважається політиком-популістом, обіймав посаду прем'єр-міністра у 2006–2010 роках і знову з 2012 до 2018 року.

Він пішов у відставку після вбивства у 2018 році журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової.

Куцяк розслідував можливу корупцію в уряді, коли його вбили. 

Вбивства спровокували великі вуличні протести, небачені з часів Оксамитової революції 1989 року в Чехословаччині, і політичну кризу, яка призвела до краху уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.