В уряді назвали приблизні строки вступу України у ЄС

П'ятниця, 24 червня 2022, 19:01

В уряді заявили, що Україна зможе вступити до ЄС не раніше 2029 року.

Про це заявила генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Наталія Форсюк в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

"Раніше - малоймовірно через ту величезну кількість законодавства, яке потрібно прийняти та імплементувати. Ми повинні жити за європейськими законами", - сказала вона.

При цьому Форсюк уточнила, що відкриття переговорних процедур щодо членства України в ЄС очікується на початку наступного року.

За словами гендиректора, набуття Україною статусу кандидата в члени Євросоюзу юридично закріплює європейську перспективу та відкриває доступ до структурних фондів.

"Доступ до коштів цих фондів мають лише країни-кандидати у члени ЄС, гроші надаються на пільгових умовах, практично безкоштовно... Статус кандидата посилить позицію України у мирних переговорах", - наголосила Форсюк.

Нагадаємо, на саміті 23 червня лідери Європейського Союзу затвердили рішення надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ. Пропозиції Єврокомісії щодо набуття Україною статусу кандидата залишили без змін. 

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що це рішення є сильним сигналом для Росії на тлі її військового вторгнення. 

Посол ЄС в Україні назвав рішення саміту визнанням належності України до європейської родини та усіх жертв українців. 

Чимало політиків та лідерів Євросоюзу, які були впевнені у наданні Україні статусу кандидата, у четвер поширили заяви українською, привітання і навіть наперед записані відео для української аудиторії. 

Дивіться також: Що дасть статус кандидата у члени ЄС? Чи допоможе це у війні? Відповідаємо на головні питання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.