Відправлений у відставку прем'єр Болгарії готовий сформувати новий уряд

Понеділок, 27 червня 2022, 17:54

Прем'єр-міністр Болгарії Кирило Петков, уряд якого було відправлено у відставку в результаті вотуму недовіри минулого тижня, знову буде кандидатом на посаду голови Кабміну.

Про це він заявив в інтерв'ю болгарським ЗМІ, пише "Європейська правда" із посиланням на Euractiv.

Петков є лідером найбільшого парламентського формування — "Зміни продовжуються". Після того, як його уряд пішов у відставку 27 червня, президент Румен Радев передасть йому мандат формування нового кабінету.

Але якщо його партії не вдасться сформувати новий уряд, мандат отримає друга за величиною партія у парламенті – ГЕРБ експрем'єра Бойка Борисова. Оскільки ГЕРБ вже відмовилася від формування кабінету, президент потім обере, яка партія сформує уряд.

Болгарія зараз перебуває в глибокій політичній кризі, викликаній популістською партією "Є такий народ" на чолі зі Славі Трифоновим, яка, вивівши своїх міністрів з кабінету, ініціювала усунення з посади спікера парламенту і підтримала вотум недовіри, запропонований ГЕРБ. Тим часом, шість депутатів від "Є такий народ" вийшли з партії.

Петков уточнив, що це рішення все одно має ухвалити виконком партії. Асену Васильєву, віцепрем'єру та міністру фінансів у колишньому уряді, буде запропоновано обійняти посаду міністра фінансів.

Петков пояснив, що був би радий піти у відставку, але це станеться лише тоді, коли він побачить, "що є уряд та парламент, які не контролюються ляльководами, а лідери є повністю незалежними".

Поки що шанси на формування уряду у складі цього парламенту здаються примарними, хоча більшість політичних гравців кажуть, що дострокові вибори завдадуть шкоди країні. Якщо й будуть вибори, то, ймовірно, вони відбудуться у другій половині вересня.

Нагадаємо, Петков звинуватив Росію та потужну мафію його країни після того, як парламент висловив вотум недовіри його уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.