Фінляндія відповіла на заяви Ердогана: обіцяли не більше, ніж записано в угоді

П'ятниця, 1 липня 2022, 15:03

Міністр закордонних справ Фінляндії запевнив, що Гельсінкі у перемовинах з президентом Туреччини взяло на себе виключно ті зобов’язання, що зафіксовані у спільному меморандумі.

Як пише "Європейська правда", про це він сказав в інтерв’ю Yle.

Пекка Хаавісто зазначив, що Фінляндія не погоджувалася ні на які зміни до законодавства і про це немає згадок у підписаному документі. 

"Все, про що ми домовилися, зафіксовано на папері. З приводу цього можуть бути різні точки зору, але домовленостей про щось ще окрім того, що записано у тексті документа, немає", - зазначив він. 

Пекка Хаавісто наголосив також, що громадян Фінляндії не видаватимуть за жодних обставин, та що Фінляндія за своїми зобов’язаннями не може видати особу, якщо їй внаслідок цього загрожують тортури або смертна кара.

Нагадаємо, Ердоган заявив, що нібито отримав обіцянку про видачу людей, яких Анкара вважає "терористами", та почав натякати, що Туреччина може знову заблокувати вступ Фінляндії і Швеції до НАТО на етапі ратифікації у парламенті, якщо її вимоги не виконають. Від Фінляндії Туреччина вимагає екстрадиції 12 осіб. 

У підписаному меморандумі не згадані жодні цифри і немає зобов’язання виконувати запити Туреччини - нордичні країни зобов’язалися розглядати їх і брати до уваги інформацію, яка надається турецькою стороною. 

Нагадаємо, Північноатлантична рада 29 червня офіційно розпочала процес вступу Фінляндії та Швеції. Країни подали заявки на вступ одночасно у травні, але до останнього рішення про їхнє прийняття вже на мадридському саміті Альянсу було під питанням через вето Туреччини.

Читайте також: НАТО йде на кордон до Росії: як з'явилося історичне рішення та чого ще чекати від саміту в Мадриді, або дивіться відеопояснення від ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.